Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες!!

Δημιουργικός χρόνος με κατασκευές που θα στολίσουν το σπίτι ή θα δωρίσετε σε συγγενείς και φίλους. Μια όμορφη απασχόληση η οποία φέρνει κοντά τους γονείς με τα παιδιά, βάζει σε εγρήγορση τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, καλλιεργεί ταλέντα και είναι οικονομική, αφού μπορείτε να δωρίσετε όλα όσα θα φτιάξετε!!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες:
Κόψ'τε μια σελίδα από μπλοκ ζωγραφική ή πάρ'τε ένα χαρτί Α4 και διπλώστε το στη μέση. Αμέσως έχετε το σχήμα της κάρτας.
Μπορείτε να ζωγραφίσετε με οποιοδήποτε υλικό (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, χρυσόσκονες). Μπορείτε να κολλήσετε επάνω σχέδια που έχετε κόψει από περιοδικά, ή ακόμα μπορείτε να βρείτε το σχέδιο που θέλετε (π.χ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο) να το εκτυπώσετε και να πάρετε πράσινο χαρτόνι κανσόν ή γυαλιστερό ή ό,τι σας αρέσει και να το κόψετε πάνω στο δέντρο που εκτυπώσατε. Θα έχετε ένα όμορφο δέντρο σε χαρτόνι το οποίο θα κολλήσετε πάνω στην κάρτα σας.
Άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε μια κάρτα όπως προείπα, και στο μπροστινό φύλλο να σχεδιάσετε με μολύβι ένα παράθυρο, να τραβήξετε μια γραμμή στη μέση κι έπειτα να κόψετε την γραμμή στη μέση καθώς και τις πάνω και κάτω γραμμες του παραθύρου. Θα έχετε δημιουργήσει ένα παράθυρο δηλαδή, το οποίο θα έχει δύο φύλα που θα ανοίγουν το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά και θα φαίνεται η ζωγραφιά εντός της κάρτας.
Σχεδιάστε και κολλήστε πάνω σε μια κάρτα δέντρα, μπάλες και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Διακοσμείστε με κορδέλες, χρυσόσκονες και άλλα υλικά που μπορεί να ταιριάζουν με την κατασκευή της κάρτα σας.
Βάλτ'ε βαμβάκι για το σώμα του, κορδέλα κολλημένη στα σημεία που θέλετε να είναι το κασκόλ και σχεδιάστε σε ένα χαρτόνι το καπελο του! Στολίστε με υγρή χρυσόσκονη ή κολλήστε μικρά αυτοκόλλητα σε σχήμα αστεριού, χιονονιφάδας ή ό,τι άλλο προτιμάτε.


Διαλέξ'τε χρωματιστό χαρτόνι, διπλώστε το σε μορφή κάρτας και στην μπροστινή πλευρά της κολλήστε άλλες κατασκευές σας όπως χριστουγεννιάτικες μπάλες που έχετε φτιάξει με άλλο χαρτόνι ή που έχετε ζωγραφίσει εσείς, στις οποίες μπορείτε είτε να κολλήσετε κορδέλα όπως στην εικόνα, είτε να κάνετε κάτι αντίστοιχο με υγρή χρυσόσκονη.
Διπλώστε ένα φύλλο χαρτιού Α4 στα δύο, ώστε να σχηματίζεται μια κάρτα. Με το ψαλίδι κάντε μια κοψιά χαμηλά κι άλλη μία ίδιου μήκους αρκετά πιο πάνω ώστε να σχηματίσετε ένα κουτί(το μεγάλο της εικόνας). Αφήνετε 1 - 2 εκατοστά χαρτιού και ψαλιδίζετε όπως και πριν, αλλά το μήκος της γραμμλης μικρότερο και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Διπλώνετε το χαρτί από την ανάποδη και ξανά από την κανονική (θέλουμε η κάρτα να ανοίγει κανονικά όπως όλες, αλλά τα πακέτα να είναι προς τα έξω, όπως στην εικόνα). Πάρ'τε χαρτόνι κανσόν, διπλώστε το σε μορφή κάρτας (μεγαλύτερης από αυτή που σχεδιάσαμε) και κολλήστε πάνω της τις πλευρές της πρώτης. Κολλήστε αστεράκια ή ό,τι άλλο σας αρέσει γύρω γύρω. Χρωματίστε τα δώρα όπως σας αρέσει.



Πορτοκάλια με γαρύφαλλο:
Πάρ'τε πορτοκάλια και διακοσμείστε τα με γαρύφαλλο. Καλύψ'τε το πορτοκάλι τρυπώντας το με γαρύφαλλο. Στο τέλος επιλέξ'τε μια λεπτού πάχους κορδέλα και κάν'τε ένα φιόγκο.
Θα πρότινα να το γεμίσετε με γαρύφαλλα (προσωπικά μου αρέσει πιο πολύ). 



 
Αυτό με την κορδέλα θα δείξει εξίσου όμορφα σε ένα πορτοκάλι γεμάτο με γαρύφαλλα. Η κορδέλα μπορεί να είναι και χρυσή, ταιριάζει όμορφα. Εγώ συνηθίζω να κρατώ από διάφορα δώρα τις κορδέλες, οπότε δε χρειάζετε να αγοράσετε εάν έχετε ήδη στο σπίτι. Επίσης μπορείτε να βάλετε δύο κομματάκια κορδέλας. Περνάτε τη μια κορδέλα ΄"οριζόντια" και κάνετε φιόγκο στο πάνω μέρος, και τη δεύτερη "κάθετα" σχηματίζοντας δεύτερο φίογκο στο πάνω μέρος πάλι, με αποτέλεσμα να φαίνεται ένα λουλούδι λόγω του διπλού φιόγκου.

Στολίδια για το δέντρο:
Με ζυμάρι (από αλεύρι και αλάτι) που το αφήνετε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί, με χαρτόνι σκληρό, διακόσμηση με χάντρες, χρυσόσκονες και ένα σωρό άλλα.

Ξεπατικώστε σχέδια που σας αρέσουν, είτε σε χρωματιστά χαρτόνια είτε ζωγραφισμένα από εσάς. Κρεμάστετε με λεπτή όμορφη κορδέλα ή σιλικόνη.
Με πηλό ή με ζύμη σχηματίστε με φόρμες σχέδια, ψήσ'τε τα ή αφήστε τα να στεγνώσουν και ζωγραφίστε τα με χρυσόσκονη, τέμπερες κ.ά.





Θα βρείτε διάφορα υλικά και υφάσματα αν θέλετε να τα κόψετε και να κολλήσετε πάνω τους ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.




Κόψ'τε λεπτές λωρίδες από χωματιστό χαρτόνι και κολλήστε τις κατά μήκος ενός μικρού ξύλου. Διακοσμείστε τα με χάντρες, χρυσόσκονη και διάφορα υλικά που θα βρείτε σπίτι ή στο εμπόριο, χωρίς πολλά χρήματα.


Διακοσμητικά από χρωματιστό χαρτόνι ζωγραφισμένα με πολλούς τρόπους. 






Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για να περάσετε όμορφο χρόνο με τα παιδιά σας, να διακοσμείσετε το σπίτι σας και να διασκεδάσετε. Δοκιμάστε το!!

Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com