Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Καλύτερα στην αριθμητική τα κορίτσια εξαιτίας των λεκτικών ικανοτήτων τους!

Είναι γνωστό ότι τα αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια στις επιστήμες και τα μαθηματικά, αλλά κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι τα κορίτσια είναι καλύτερα στην αριθμητική. Οι άνθρωποι πάντα πίστευαν ότι τα αγόρια υπερτερούν στα μαθηματικά και στην αντίληψη του χώρου, ενώ τα κορίτσια πλεονεκτούν στη γλώσσα. Ωστόσο κάποιοι εκπαιδευτικοί και γονείς στην Κίνα ανέφεραν ότι τα κορίτσια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα αγόρια στα μαθηματικά του δημοτικού. Η παρούσα μελέτη (με παιδιά 8-11 ετών σε 12 δημοτικά σχολεία της πόλης Beijing στην Κίνα) πράγματι επιβεβαιώνει ότι τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια σε πολλές μαθηματικές δεξιότητες. Σε ασκήσεις απλής αφαίρεσης έως και σύνθετου πολλαπλασιασμού καθώς και σύγκρισης αριθμών  τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερα σκορ από τα αγόρια, τα οποία όμως τα πήγαν καλύτερα σε νοητικά περιστρεφόμενες τρισδιάστατες εικόνες.
Τα κορίτσια επίσης τα κατάφερναν καλύτερα και στο να κρίνουν πότε δύο λέξεις ομοιοκαταληκτούν. Οι ερευνητές εντοπίζουν ότι αυτό είναι το κλειδί για την καλύτερη προετοιμασία στα μαθηματικά. Η αριθμητική, ακόμα και τα προηγμένα μαθηματικά απαιτούν λεκτική επεξεργασία. Ο πίνακας του πολλαπλασιασμού για παράδειγμα, αποθηκεύεται στη μνήμη λεκτικά και όταν οι άνθρωποι κάνουν νοερούς υπολογισμούς κρατούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα στη μνήμη τους ως λέξεις. Η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική λεκτική επεξεργασία της αριθμητικής.
Τα αγόρια θα μπορούσαν να βοηθηθούν περισσότερο με τις λεκτικές στρατηγικές ώστε να μαθαίνουν αποτελεσματικότερα μαθηματικούς ορισμούς, ενώ τα κορίτσια θα μπορούσαν να επωφεληθούν με περισσότερη εξάσκηση σε χωρικές ικανότητες (αντίληψη του χώρου).




Φάνια Βιλλιώτη - ψυχολόγος
undefined

Πηγή: Psychological Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com