Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τι είναι η προσκόλληση;

Προσκόλληση θα λέγαμε ότι είναι ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσει ένα μωρό με αυτόν που το φροντίζει (μητέρα συνήθως) αλλά και με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Ο δεσμός που αναπτύσσεται είναι σημαντικός γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ασφαλής βάση για να μπορέσει το βρέφος να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Υπάρχουν τρία στάδιο προσκόλλησης:

1.       Αδιαφοροποίητη προσκόλληση

2.       Μονοπροσωπική προσκόλληση

3.       Πολυπροσωπική προσκόλληση
Το πρώτο στάδιο της αδιαφοροποίητης προσκόλλησης ξεκινά από τις πρώτες κι όλας εβδομάδες ζωής του βρέφους και φτάνει μέχρι και τον 5ο με 6ο μήνα. Στο στάδιο αυτό, τα βρέφη δείχνουν την προτίμησή τους προς τον άνθρωπο γενικά, χωρίς να διαχωρίζουν τη μητέρα από τον πατέρα ή τα υπόλοιπα πρόσωπα. Απλά διακρίνεται μια προτίμηση προς τους ανθρώπους. Μετά τον 5ο  με 6ο μήνα, έρχεται το στάδιο της μονοπροσωπικής προσκόλλησης, όπου τα μωρά δείχνουν σαφή προτίμηση προς ένα μόνο πρόσωπο, ως επί το πλείστον τη μητέρα τους. Έτσι, αφού «εδραιώνεται» αυτή η προτίμηση προς τη μητέρα, σιγά σιγά αναπτύσσεται και το άγχος του αποχωρισμού. Πολλές φορές τα μωρά ή τα παιδιά κλαίνε όταν είναι με ξένους ή όταν αποχωρίζονται τη μητέρα τους. Έπειτα από μια περίοδο προσκόλλησης στη μητέρα, το παιδί αρχίζει να επεκτείνει τις προσκολλήσεις του και σε άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, με τα οποία όμως έχουν στενή επαφή. Αυτό είναι το τρίτο στάδιο της πολυπροσωπικής προσκόλλησης όπου κοντά στον 18ο μήνα τα περισσότερα μωρά το έχουν αναπτύξει. 
Ο δεσμός που αναπτύσσουν τα βρέφη είναι σημαντικός διότι φαίνεται να επηρεάζει τη μετέπειτα ανάπτυξη του ατόμου.  Θέτει τη βάση για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, την οργάνωση της συμπεριφοράς και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Τα παιδιά που βιώνουν σταθερή φροντίδα και στοργή έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν εμπιστοσύνη κι ασφάλεια με τον εαυτό τους και τους γύρω τους, σε αντίθεση με τα παιδιά που βιώνουν αρνητικές εμπειρίες σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους.




Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com