Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μπελάς, γκρίνια και κακή συμπεριφορά

"Δεν είμαι εκτός ελέγχου, δεν προκαλώ μπελάδες ούτε είμαι κακός. Είμαι παιδί. Και προσπαθώ να επικοινωνήσω τις ανάγκες μου μαζί σου".

Δέχομαι πολύ συχνά μηνύματα που περιγράφουν τη δυσκολία των γονέων να διαχειριστούν τις γκρίνιες των παιδιών ή τις άσχημες συμπεριφορές τους. Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά βρίσκονται εκτός ελέγχου σε βαθμό που οι γονείς φτάνουν στα όριά τους.
Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να έχουν μη αποδεκτές συμπεριφορές;
Θα ξεκινήσω με ένα συχνό σχετικά παράδειγμα: Όταν ένα παιδί είναι με τους γονείς του στο σούπερ μάρκετ και αναζητά την προσοχή τους ενώ εκείνοι αγνοούν την ερώτησή του επειδή μιλούν στο τηλέφωνο ή είναι απορροφημένοι στα ψώνια δύο πράγματα είναι πιθανό να συμβούν. Το πρώτο είναι να θεωρήσει το παιδί ότι το να αγνοείς κάποιον όταν σου μιλάει είναι κάτι φυσικό και αποδεκτό. Το άλλο, είναι να ζητήσει πιο δυνατά αυτό που θέλει, ή να αρχίσει να γκρινιάζει και γενικότερα να ξεσπάσει. Σε όλο αυτό οι γονείς θα αντιδράσουν άσχημα, με απειλές ίσως, και σίγουρα για κανέναν δεν θα είναι καλό όλο αυτό. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η συμπεριφορά των παιδιών τις περισσότερες φορές αντανακλά τη συμπεριφορά των γονέων. Και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος μαθημένων αντιδράσεων. Ζητώ κάτι --> με αγνοούν --> φωνάζω και ξεσπώ --> τραβώ την προσοχή, ή ζητώ κάτι --> με αγνοούν --> άρα μπορώ κι εγώ να αγνοώ όταν μου μιλάνε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μιλάτε στο παιδί και να μην ανταποκρίνεται κι έτσι να συγκρουστείτε μαζί του γιατί δε θα σας ακούει ή να συγκρουστείτε μαζί του γιατί ξεσπάει, φωνάζει ή κλαίει.
Και κάπως έτσι ξεκινούν οι δυσκολίες.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποφεύγουν αυτές τις συμπεριφορές;
Είναι σημαντικό να δίνετε σημασία στο παιδί σας όταν αναζητά την προσοχή είτε γιατί κάτι που χρειάζεται άμεσα (φαγητό, νερό, τουαλέτα, κ.τ.λ.) είτε γιατί έχει ανάγκη την αγκαλιά, το ενδιαφέρον, το παιχνίδι. Εάν εκείνη τη δεδομένη στιγμή δε μπορείτε να ανταποκριθείτε εξηγήστε στο παιδί το λόγο που σας δυσκολεύει και πείτε του πότε θα είστε διαθέσιμοι. Προσέξτε όμως, όταν του πείτε "σε λίγο" είναι πολύ σημαντικό να οριοθετήσετε αυτό το "σε λίγο" και ακόμα πιο σημαντικό να το πραγματοποιήσετε. Έτσι το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στα λόγια σας και επειδή θα ξέρει ότι "σε λίγο θα μου δώσουν προσοχή" θα μένει ήρεμο. Σε αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι να ξεσπά, να φωνάζει και να επιδιώκει την προσοχή με οποιοδήποτε τρόπο. Άρα είναι βασικό να είστε πιστοί και σταθεροί στα λεγόμενά σας.



Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com