Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Επιβιώνουν οι σχέσεις μετά από μια άμβλωση;

Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο και το μετέφρασα... Ευελπιστώ να περάσει μηνύματα!

Για μερικές γυναίκες, η άμβλωση έρχεται ως αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουν ότι ο σύντροφός τους θα τις εγκαταλείψει εάν "δεν κάνουν αυτό που πρέπει". Άλλες φορές, η πίεση που δέχονται είναι πιο ήπια "είναι δική σου η απόφαση, αλλά....".
Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία φανερώνουν πως η άμβλωση που γίνεται για να "σωθεί μια σχέση" δε λειτουργεί σχεδόν ποτέ. Πολλές σχέσεις ζευγαριών τελειώνουν λίγο μετά από αυτή την πράξη. Άλλες πάλι επιβιώνουν μόνο και μόνο επειδή ο κοινός θρήνος δένει τους δύο συντρόφους. Αυτού του είδους οι σχέσεις συχνά μετατρέπονται σε μια παρατεταμένη και αμοιβαία τελετουργία πένθους. Ακόμα και τα παντρεμένα ζευγάρια συχνά οδηγούνται στο χωρισμό μετά από μια έκτρωση, εκτός εάν μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να ολοκληρωθεί από κοινού η διαδικασία του πένθους.
Η άμβλωση φέρνει θυμό, αγανάκτηση και πικρία προς το σύντροφο που δεν υποστήριξε ή αγνόησε την επιθυμία εκείνου που ήθελε να κρατήσει το μωρό. Την ίδια στιγμή, υπάρχει τεράστια πίεση στη σχέση για να κρύψουν τα αληθινά συναισθήματα του θρήνου ή της ενοχής. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους άνδρες, οι οποίοι μαθαίνουν ότι πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματά τους. Οι άνδρες επίσης, ίσως αισθάνονται υποχρεωμένοι να φαίνονται "δυνατοί" για να μην κλονιστεί η γυναίκα ακόμη περισσότερο.
Οι άνδρες μπορεί να επηρεαστούν από μια άμβλωση με τους ίδιους τρόπους όπως και οι γυναίκες. Πολλοί άνδρες έχουν αναφέρει προβλήματα μετά από μια έκτρωση, όπως για παράδειγμα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, ενοχής, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, κατάχρησης ουσιών, μίσος προς τον εαυτό τους, φόβο για τις σχέσεις, επικίνδυνες ή αυτοκτονικές συμπεριφορές, κατάθλιψη, τάσεις θυμού ή βίας και μια αίσθηση χαμένου ανδρισμού.
Όταν είτε οι γυναίκες είτε οι άνδρες κουβαλούν το συναισθηματικό φορτίο μιας άμβλωσης σε μια μεταγενέστερη σχέση, είναι πιθανό να προκαληθούν προβλήματα με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όταν κρατούν την άμβλωση μυστικό από τους συζύγους, οι οποίοι δε μπορούν να κατανοήσουν τους συναισθηματικούς κύκλους. Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν στη συμπεριφορά όταν οι σύζυγοι κρατούν μυστικά ο ένας από τον άλλο μπορεί να είναι καταστροφικές για το γάμο.
Η "ανάγκη" να κρατηθεί μυστική μια έκτρωση που έγινε στο παρελθόν εμποδίζει το ζευγάρι από το να δώσει και να λάβει αγάπη άνευ όρων. Αυτό στερεί από τη σχέση την ευκαιρία να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ποσοστό των αμβλώσεων και το ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σχεδόν μαζί. Η έκτρωση, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, σχετίζεται με το μίσος προς τον εαυτό, με την αυτο-τιμωριτική συμπεριφορά και την  αυξημένη τάση να ενεργεί κανείς με θυμό και οργή απέναντι στους άλλους.
Μια γυναίκα που είναι αυτοκαταστροφική ή έχει αυτοκτονικές τάσεις, αλλά φοβάται να βλάψει τον εαυτό της σκόπιμα, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί με έναν βίαιο άνδρα. Μια σχέση βίας ενδεχομένως να της επιτρέψει να εκφράσει την οργή της και να βιώσει αυτό που υποσυνείδητα αισάνεται ως "η τιμωρία που μου αξίζει". Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης και του μίσους προς τον εαυτό της, μπορεί να παραμείνει σε μια τέτοια σχέσει επειδή πιστεύει ότι δεν της αξίζει κάτι καλύτερο.
Βεβαίως, υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά στατιστικά σημαντικά στοιχεία και πολλές μελέτες περιπτώσεων δείχνουν ότι η άμβλωση συμβάλλει σε αυτή την τραγωδία. Μέχρι αυτές οι γυναίκες και οι άνδρες να μπορέσουν να υποστηριχθούν από ένα περιβάλλον που προωθεί τη θεραπεία μετά από ια έκτρωση, είναι πιθανό να παραμείνουμε παγιδευμένοι σε αυτούς τους κύκλους της βίας. 

Τίτλος άρθρου: Can Relationships Survive After Abortion?
Συγγραφέας: Theresa Karminski Burke, Ph.D.


Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com
web: www.taksidipsyxis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com