Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μαθαίνω τα ζευγαράκια του 10 παίζοντας!

Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εξοικιωθούν με τα αθροίσματα του 10. Ένας τρόπος είναι μέσω παιχνιδιού ώστε να μην είναι βαρετό. Πώς; Με μία απλή τράπουλα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον άσο για τον αριθμό 1 και όλα τα υπόλοιπα φύλλα που δείχνουν αριθμούς. Τις φιγούρες και τα φύλλα με τον αριθμό 10 βγάλτε τα εκτός παιχνιδιού.

Επιλέξτε για κάθε παίκτη 5 ή 6 ανοιχτά φύλλα και γυρίστε την τράπουλα ανάποδα. Ο κάθε παίκτης τραβάει ένα φύλλο και προσπαθεί να δει αν υπάρχει στα φύλλα του ένας αριθμός που να κάνει ζευγάρι  με αυτόν που τράβηξε ώστε να δίνει άθροισμα 10. Εάν βρει το ζευγάρι κρατάει στην άκρη τα δύο αυτά φύλλα. Νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει τα περισσότερα!


 
 
Μια εναλλαγή είναι οι γνωστές κάρτες UNO με τις οποίες είτε μπορείτε να παίξετε το ίδιο παιχνίδι (κρατώντας μόνο τους αριθμούς) είτε να επιλέξετε κάποιους που δίνουν άθροισμα 10 και να παίξετε το γνωστό παιχνίδι μνήμης που τοποθετούμε τα φύλλα ανάποδα ώστε να μην τα βλέπουμε και κάθε παίκτης επιλέγει δύο φύλλα. Αν αυτά δίνουν το επιθυμητό άθροισμα τα παίρνει.
 
 
Μετά από κάθε παιχνίδι μπορείτε να συνοψίσετε σε πινακάκια ή κουτάκια τα ζευγαράκια του 10. Ή να φτιάξετε κουτάκια όπως το κρυπτόλεξο στα οποία θα κρύβονται ζευγαράκια. 

Φάνια Βιλλιώτη 
Ψυχολόγος - Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Φάνια Βιλλιώτη - Ψυχολόγος
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
e-mail: taksidi_psyxis@hotmail.com